Kaverin seitsemän vuoitiaalle pojalle olivat isot pojat opettaneet pihalla mitä sekstaaminen tarkoittaa. Esikko ja tämä poika sitten päättivät tutustua aiheeseen lähemmin. Pojan neljävuotias sisko sitten tuli kuiskaamaan äidilleen, että ne  sestaa tuolla. Pariskunta oli mennyt peiton alle ja hihittelivät sielä.
Otetiin lapset sitten puhutteluun. Kysyin, että mitä sestaaminen tarkoittaa. Molemmat kiemurtelivat noloina ja punastellen. Sanoin, että jos käyttää moisia sanoja ja varsinkin kun opettaa niitä pinemmilleen, niin täytyy tietää mitä ne tarkoittavat. Pitkän kakomisen ja kiemurtelun jälken selvisi, että se tarkoittaa sitä kun pippeli koskee pimppiä.

Kaveri lähti lastensa kanssa kotiin ja minä jäin istumaan paniikissa olevan Esikon kanssa keittiöön. Yritin siinä, itsekin hyvin hämmentyneenä ja yllättyneenä, selittää tytölle, että on ihan normaalia olla kiinostunut moisista asioista, mutta ne kuuluvat aikuisille ja lasten ei ole tarkoitus sen lähemmin tutustua aiheeseen. Esikko, fiksuna lapsena, kysyi, että tekevätkö aikuiset sitten niin ja miksi ja minkä ikäisenä niin voi tehdä? Selitin, että niin tehdään vauvoja. Olemme me joskus pari vuotta sitten keskusteltu miten ja mistä vauvat tulevat, mutta silloin ei tarvinnut selittää vielä kovin yksityiskohtaisesti.
Hirvittävän hankalaa selittää kyseistä asiaa lapselle niin, että se ymmärtää minun kantani ja niin , ettei lapselle jää traumoja kyseisetä asiasta aikuisiälle.  Puhuin samaan syssyyn sitten myös pedofiileistä ja siitä, että ikinä ei tarvitse antaa kenenkään koskea alapäähän tai muuallekaan vastoin tahtoaan ja aina pitää tulla kertomaan, jos niin tapahtuu. Olin aika loppu henkisesti keskustelun jälkeen. Tiesin, että nämä asiat pitää joskus käsitellä, mutta että nyt jo...

Meillä kotona ei puhuttu kuukautisista tai seksuaalisuudesta ylipäätään ollenkaan. Jotenkin tuntuu, että äiti ei vain kyennyt käsittelemään asiaa itse.  Äitini oli pari vuotta sitten sitä mieltä, että minun ei olisi tarvinnut sanoa neljävuotiaalle, että lastentekoon tarvitaan myös mies. Mitä sitten olisi pitänyt sanoa? Että haikara tuo ne?
Olen kerran 13-vuotiaana "keskustellut" asiasta äitini kanssa. Tulin illalla kaverini luota ja äiti oli ovella vastassa. Sanoi, että nyt keskustellaan ja vei minut keittiöön istumaan. Hän kertoi, että minua kaksi vuotta vanhemmalle, entiselle naapurintytölle oli tehty juuri abortti. Hän ei selittänyt sanaa abortti, eikä kysynyt tiesinkö mikä seoli. Äiti tuijotti pöydän yli minua silmiin ja sanoi: "Kato sitten, että sulle ei käy niin!" Siinä oli minun seksuaalivalistukseni.