Kolmen lapsen kokemuksella sanoisin, että lasta ei voi OPETTAA kuivaksi. Joku viisaampi sanoi joskus, että se riippuu hermostosta.

Esikko oli 1v10kk, kun päivävaipat jäivät pois. Alle viikossa, siitä kun suostu ekaa kertaa istumaan potalle, jäi päivisin vaippa kokonaan pois. Yövaippa esikolla oli 4v8kk. Ikinä sitä ennen ei yksikään vaippa ollut aamulla kuiva ja me pissatettiin sitä yöllä ja eikä annettu illalla paljon juomista ym. Ja aina tyttö pissi sänkyyn tai vaippa. Yhtenä aamuna, kun Esikko oli vähän päälle 4v8kk, oli vaippa kuiva ja siitä eteenpäin ei ole yövaippaa tarvittu.

Poju oli 2v6kk, enne kuin suistui edes istumaan potalla tai pöntöllä. Ja vielä pari kuukautta sen jälkeen, kun pissi jo pottaan, niin se kakkasi housuihin tai vaippaa tai lattialle. Se oli viime syksynä sitten mukavaa aikaa. Aina sai olla siivoamassa lattioita tai huosuja. Yövaippa jäi samalla pois kuin päivävaippakin. En ollut ollenkaan odottanut, että Poju rupeaa samalla yökuivaksikin. Olin automaattisesti ajatellut, että sekin käyttää yövaippoja hamaan tulevaisuuteen.

Tirppa alkoi toukokuussa (ikää oli silloin 1v2kk) iltaisin stepata ympäriinsä ja hokea, että kakka, kakka, kakka... Luulin tietenkin, että sillä on kakka vaipassa, mutta tyttö ilmoittikin, että se on vasta tulossa. Tyhmä äiti ei vaan ymmärtänyt, että sen ikäinen lapsi voisi jo tiedostaa hätänsä ja siitä myös ilmoittaa. Juhannuksen jälkeen alkoi kakka-ilmoitus kuulua myös pissahädän yhteydessä. Nyt Tirppa on ollut ilman päivävaippaa kohta kolme viikkoa. Ja kahtena viime yönä Tirppa on herännyt keskellä yötä pissalle ja aamulla vaippa on ollut kuiva. Käsittämätöntä miten lapset voi olla erilaisista.

Oltiin kaveripariskunnan kanssa pari viikkoa sitten ravintolassa syömässä puolenpäivän aikaan. Keskimmäinen onnistui kaatamaan huosuilleen limpparit. Oli kuuma päivä joten otimme pojalta päällyshousut pois. Poju istui paitasillaan alushuosut ja kengät jalassa. Pojulle tuli pissahätä ja Ukko päästi Pojun yksin vieressä olevaan miestenvessaan. Hetken päästä Poju kävelee vessasta pokkana ilman alushousuja. Vessa oli sellainen pieni koppi, etuosassa lavuaari ja takaosassa oven takana pönttö, ei siis mikään iso miestenvessa pisuaareineen kaikkineen. Ravintolaan oli hetkeä aikaisemmin tullut humaltunut polttariseurue ja nämä nuoret mihet jonottivat samaiseen vessaan missä Poju asioi. Kävelin Pojun kanssa naama peruslukemilla takaisin vessaan ja puin pöntön vieressä olevat kalsarit takaisin jalkaan. Kyykkiessäni polttariporukan keskellä totesin vain, että tämä palvelu koskee sitten vain ja ainoastaan kolme vuotiaita poika eikä muita. Miehiä pikkuisen nauratti.