Minulla on yksi oikea sisko. Muut ovat puolikkaita tai avioliiton kautta tulleita perheeseen. Olemme viime aikoina aina silloin tällöin verranneet lapsuusmuistoja Siskon kanssa. Sisko on 3.5 vuotta minua nuorempi. Olemme kokeneet asiat hyvin eritavalla.

Minulle oli helpotus, kun vanhempamme erosivat, kun olin kuusi vuotias. En ole koskaan toivonut, että vanhempamme palaisvat yhteen. Sisko taas halusi pitkään, että isi tulee takaisin. Siko myös otti äidin uuden miehen omakseen mitä minä en tehnyt koskaan kokonaan. Sikoni on tuntenut olevansa uusperheessä ulkopuolinen, kun minä taas olen aina pitänyt itseäni etuoikeutettuna esikoisena. En koskaan halunnut samaa sukuniemeä kuin muilla, Sisko taas olisi halunnut.
Muistamme ihan erilaisia tapahtumia ja asioita lapsuudesta. Meillä on yhteiset vanhemmat, siihen se sitten loppuukin. Olemme hyvin erilaisia luonteeltamme ja ulkonäöltä. Meillä on kuulemma samanlainen puheääni.

Me muistamme mummumme, isän äidin, ihan erilaisena ihmisenä. Siskolla on ollut ihannemummu, joka teki maailman parasta makaroonilaatikkoa, paistoi räiskäleitä ja antoi täysinäisiä purkkapaketteja. Minulla taas on ollut mummuna häijy akka, joka oli katkera ja ilkeä. Piikitteli vaaria, eikä puhunut vaarin kanssa kuin silloin kuin heillä oli vieraita. Mummu poltti holkilla tupakkaa ja sillä oli aina turbaani päässä.

Olen ollut myös sitä mieltä, että Siko on minua älykkäämpi ja sanavalmiimpi ja johtaajatyyppiä. Sikoni pitää taas itseään tyhmempänä ja omaa omasta mielestään huonomman itsetunnon. Minusta Siskolla aina rahaa ja hän pitää huolen taloudestaan. Ja Sisko on taas sitä mieltä, että minä olen meistä parempi rahankäsittelijä.

Miten olemme voineet elää samaa elämää, jakaa samat kokemukset ja silti meillä on eri muistot ja kokemukset. Samat lähtökohdat ovat tehneet meistä täysin erilaisia. On meissä samaakin. Se tulee esiin yllättävissä paikoissa. Saatamme sanoa samalla tavalla tai reagoimme joihinkin asioihin samalla tavalla, mutta silti eromme ovat suuremmat kuin yhtäläisyydet.

Olisi mielenkiintoista katsella itseään ulkopuolelta muutaman ajan. Minkälainen olisin vierain silmin? Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä huomaisin tämän hetkiseen tuntemukseeni itsestäni?